به گزارش ايرنا، "عباس رجایی" روز دوشنبه به مناسبت روز جهانی تالاب (دوم فوریه مصادف با 13 بهمن) گفت: 34 تالاب در کشور نقش تعادل بخشی به اکوسیستم را دارند و بر اساس برآوردهای انجام شده 70 درصد آنها آسیب دیده و در معرض نابودی هستند.
وی بیان کرد: خشکسالیهای دهه اخیر منابع آبی کشور را به سمت بحران پیش برده و کمتوجهی به تخصیص حقآبه مناسب برای تالابها، تعمیق زخمهای زیست محیطی تالابها را در پی داشته است.
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: غفلت از مدیریت موثر تالابها علاوه بر پیامدهای غیرقابل جبران بر تنوع زیستی، با خود معضلات اجتماعی نظیر تشدید آلودگی هوا، تهدید سلامت مردم و نقصان در معیشت و زندگی ساکنان حاشیه تالابها را همراه دارد.
رجایی عنوان کرد: در دهه اخیر روند رو به رشد ایجاد چشمههای طوفانی شن و نمک بر اثر خشک شدن منابع آبی و از بین رفتن پوشش گیاهی نواحی تالابی به چالشی جدی تبدیل شده و با وجود موج قوی تبلیغات کلامی، اقدامات نجاتدهنده تالابها کمتر به ثمر نشسته است.
وی گفت: تالاب ارومیه چون بیمار درحال مرگ برای حفظ آخرین داشتههای زیست محیطی خود دست و پا میزند اما با وجود مصوبات قوی و مجاری اجرایی موثر، هنوز علایم بهبودی در آن مشاهده نمیشود.
رییس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: سایر منابع تالابی کشور نیز با دامنه آسیب وسیع مواجه هستند و اگر با جدیت و نظارت برنامههای اصلاحی برای آنها انجام نشود نابودیشان حتمی است.
رجایی اظهار کرد: توسعه پایدار به معنای تولید در خدمت سلامت زیستی است و هر آنچه که سرمایههای طبیعی به ویژه تالابها را به بهانه ثروت اندورزی و فعالیتهای تولیدی تهدید کند، محکوم به شکست است.
وی بیان کرد: سند راهبری برون رفت از چالشهای تالابها با همکاری مرکز پژوهشها و راهبری کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس برای تبدیل شدن به قانون تدوین شده است.
رجایی گفت: شرایط فعلی تالابهای کشور به گونهای است که از دست دادن کوچکترین فرصت اصلاحی و حمایتی، سرفصل زنجیرههای کلان معضلات زیستی خواهد بود و این مساله لزوم اقدامات سریع در این بخش را دو چندان کرده است.
وی در خصوص تالاب کویری میقان اراک نیز گفت: این تالاب یکی از زیستگاههای مهم پرندگان مهاجر است که در جوار کلانشهر اراک قرار گرفته و عوارض ناشی از لطمههای زیستی سالهای اخیر آن خود را در تشدید آلودگی هوای این شهر نشان میدهد.
رجایی اظهار کرد: ساخت جاده در قلب تالاب میقان و قطع ارتباط اکولوژیکی آن، برهم خوردگی رژیم آبی و کم بودن حقآبه تالاب از موضوعاتی است که به شدت آن را آسیبپذیر کرده است.
وی عنوان کرد: با وجود شفافیت آسیبهایی که معدن سولفات سدیم به اقلیم و سلامت تالاب میقان وارد کرده متاسفانه هنوز تصمیم قاطعی از سوی مسئولان برای محدود کردن دامنه آسیب و ترمیم جراحات وارده انجام نشده است.
رجایی افزود: چندی پیش در کارگروه کاهش آلودگی هوای اراک مصوبهای مبنی بر تحقیقات جامع شناخت و مهار آسیبهای تالاب مطرح شد اما هنوز اقدام موثری در این خصوص نشده است.
وی خواستار جدیت بخشهای متولی در اجرای برنامههای مدیریت زیست بوم تالاب و جلب مشارکت ساکنان حاشیه تالاب میقان اراک در حراست از این سرمایه مهم طبیعی شد.
سال ۱۹۷۱ در کنوانسیون رامسر، دوم فوریه به عنوان روز جهانی تالابها تعیین شده است.
نظر شما